Skip to main content

Marketing területen a PR mindig is a meg nem értett, fekete bárány szerepét töltötte és tölti be a mai napig. De tulajdonképpen mi a szerepe a marketingben, és miért fontos, hogy erre is hangsúlyt helyezzünk a stratégia alkotáskor?

A PR vagy Public Relations feladata röviden a hírnévmenedzsment, egy kicsit árnyaltabban azonban elmondhatjuk, hogy hidat képez az ügyfél céljai, valamint a célközönség igényei között, kezdve a bizalom kialakításával, megalapozásával, majd fenntartásával. Úgy is mondhatjuk, hogy a PR egyfajta origo, itt az ügyféllel közösen kidolgozunk, felépítünk vagy éppen frissítünk egy imázst – vagy ha úgy tetszik perszónát – tulajdonságokkal ruházzuk fel a márkát, és üzeneteket társítunk a termékhez/kampányhoz. A kialakított, felülvizsgált márkaszemélyiséget pedig egyszerűen leágaztatjuk a többi kommunikációs területre, amivel megkezdődhet az összehangolt, integrált munka.

A szakmai félreértések általában akkor ütik fel a fejüket, amikor a megrendelő olyan gyors eredményeket szeretne látni egy PR-kampány esetében, mint amilyet egy médiavásárlási, vagy egyéb más hirdetési kampány lebonyolításakor: gyorsan, értékelhető eredményt kíván elérni. Erre ugyan van lehetőség a PR-szegmensen belül, hiszen egy jól felépített és megírt témára – iparág függvényében – több interjú is megszervezhető, ez azonban nem hatékony.

A PR lelke a tiszta cél, a megkapó üzenet, a megfelelő időzítés, jó médiakapcsolatok és egy ügyfélre szabott eszközrendszer. Ez utóbbi felépülhet kutatási eredményekből, kisfilmekből, hírlevelekből, online és in-person eseményekből, így kiállításokból, sajtótájékoztatókból, konferenciákból, partnereseményekből, illetve egyéb kreatív megoldásokból. Ez utóbbinak csupán a kampány budget szab határt.

Milyen egy kreatív PR-kampány?

Tegyük fel, hogy egy márka, ami évtizedes múlttal rendelkezik, és mindenki ismeri a nevét azt szeretné elmondani magáról egy rendezvény kapcsán, hogy innovatív, folyamatosan megújuló és környezettudatos. Először is felül kell vizsgálnunk a partner célja alapján az adott márkaszemélyiséget, amihez a következő kérdés lesz a segítségünkre: mennyire illik a jelenlegi márkaképbe az üzenet, amit közvetíteni szeretnék? Ezt egy üzenetépítési workshop keretén belül fel lehet mérni, egy másik alkalommal pedig az igények szerint alakítani azt.

Mindent megvizsgálva három kulcsszó az, amire a kampányt építeni érdemes: az a fenntarthatóság, a közös értékteremtés és az innováció. Ezek alapján olyan üzeneteket generálhatunk, ami #rövid #ütős #könnyenmegjegyezhető, például:

  • Együtt, közösen mindenre képesek vagyunk!
  • Energiát adunk a mindennapokhoz!
  • Segítünk a Földnek, segíts te is nekünk!
  • Egy szikrából születnek a legjobb gondolatok!
  • Együtt teremtjük a jövőt, itt és most!

Ezeket kell majd közvetíteni és összehangolni minden csatornán, amihez szükséges, hogy megtervezzük azt a keret-, illetve eszközrendszert, amiben dolgozni fogunk.

Ilyen PR-megoldások lehetnek például: egy konténerhotel a rendezvényen, IKEA-együttműködéssel, influencer-kampánnyal, médiavásárlással – aminek a része a helyszíni kitelepülés, tévés stáb esetében forgatás is –, vagy egy ECO kávézó, újrahasznosítható anyagból felépítve, napenergiával működtetve, ahol a látogatók a saját eszközeiket is tölthetik. Emellett a látogatók elültethető magvakat is kaphatnak ajándékba, amit a helyszínen üzemeltethető kisebb kertben is elvethetnek, majd el is nevezhetik a saját növényeiket, amik később egy kertészetbe/arborétumba kerülnek. Az ültetést elektronikus platformra is átterelhetjük, így a növényeket elektronikus formában is létre lehet hozni az eseményre készített applikáció segítségével.

A PR-kommunikáció ebben az esetben több irányból is támogatható, egy teaser szakasszal, amikor bejelenthető a márka együttműködése, az aktivitási szakasszal, amikor már folyik az esemény, és ideális esetben vannak adataink, akkor egy rövid sajtóközleménnyel (pl.: Együtt, közösen mindenre képesek vagyunk: XX számú részvevő segített megépíteni a konténerhotel IKEA bútorait, amit utána a márka egy gyermekotthonnak adományoz), valamint interjúszervezéssel. Az egész akció levezetéseként, az utókommunikációs szakaszban közzétehető a helyszínen forgatott hangulatvideó és kiadható az eseményt és együttműködést összegző sajtóközlemény (pl.: XXX %-kal kevesebb energiát használt fel a márka az eseményen, ami XX-szel csökkentette az XY-t a fenntarthatóság jegyében), további interjúszervezés kíséretében.

A folyamatos kommunikációval erősíthető a közvetíteni kívánt üzenet és növelhető a márka iránti elköteleződés.

Mindezek fényében a PR sok izgalmat tartogat magában, építhető vele a reputáció, konzisztens munkával erősíthető a márkajelenlét és láthatóság, sőt a brandről alkotott képet is képesek vagyunk formálni vele, amennyiben megfelelő idő áll rendelkezésre.

Ez utóbbi kijelentés természetesen nem érvénye a kríziskommunikációs helyzetekre, mert ott gyorsan és hatékonyan, rendezetten kell cselekedni és kommunikálni.

Hogyha többet szeretnél megtudni a PR  területéről, vagy szívesen dolgoznál velünk, akkor keress minket a bloom@bloommarketing.hu e-mail címen!

Neked melyik a kedvenc PR-kampányod az elmúlt évekből?