Skip to main content

Hamarosan változások lépnek életbe a közösségimédia óriásnál. Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke blogbejegyzésében kifejtette, hogy címkézni fogják azokat a Facebookra, Instagramra és Threads felületre feltöltött tartalmakat – így képeket, szövegeket, később pedig tervezetten videókat, illetve hangfájlokat is -, amelyeket a felhasználók valamelyik AI-generátor segítségével készítettek.

Clegg elmondása szerint látható és láthatatlan vízjelet is használni fognak, ugyanúgy, ahogy a saját fejlesztésű Meta AI, illetve Imagine with Meta AI eszközük esetében. Ez a vízjel immunis lesz a legtöbb képmódosításra, így cropp-olásra, másolásra, színkorrekcióra, sőt screen shot alkalmával sem tűnik majd el, megelőzve ezzel a megtévesztésre irányuló kísérletek sokaságát.
A videók és hangfájlok megjelölése nagyobb fejlesztést igényel, amin jelenleg is dolgoznak a fejlesztőik. A bevezetésig pedig arra kérik a tartalomgyártókat – cégeket, magánszemélyeket és hirdetőket egyaránt –, hogy jelöljék meg azokat az anyagokat, amelyeket a mesterséges intelligenciával, mint szárnysegéddel hoztak létre. Ennek elmaradása a későbbiekben akár büntetést is vonhat maga után, erről azonban Clegg nem közölt többet.
A mesterséges intelligencia használatának szabályai, ennek a szegmensnek a keretezése, az elkövetkezendő évek fontos feladata. A közösségimédia óriás célja, hogy élen járjon és egy követendő rendszert építsen fel az AI-szegmensben, aminek jó iránymutatója, hogy 2023 decemberében elindította a fejlesztőknek szánt Purple Llama ernyőprojektjét, benne számos eszközzel a biztonságos mesterséges intelligencia használat érdekében. Ezt eddig több 100 millióan töltötték le.
Milyen jellegű változást jelent majd mindez a későbbiekben, így a tartalomfolyamokban, hirdetésekben, hírek tekintetében vagy akár beszélgetésekben – ahol már egy @MetaAI jelöléssel segítséget kérhetünk a platform AI motorjától –, meglátjuk.
Korábbi bejegyzéseinkben mi is érintettük a témát, akkor a PR-szövetség tett lépéseket a mesterséges intelligencia területén, annak erkölcsi kereteit vizsgálva.
Forrás: Reuters, Facebook
Újabb változás a Metánál?