Skip to main content

„Egyszerű, de nagyszerű”, tartja a szólás, ami tökéletesen illik talán az egyik legrégebbi marketing eszközre, a történetmesélés művészetére. Mindennapi életünk része, észrevétlenül használjuk, néha még az üzleti kommunikáció során is. Itt az ideje annak, hogy tudatosan nyúljunk ehhez az eszközhöz.

(Az angol nyelvű verzióért görgess lejjebb/For English version please scroll down)

Azért is fontos, hogy tudatosabban közelítsük meg a storytelling vonalát, mert hihetetlen mennyiségű információval szembesülünk nap mint nap, amelynek csupán a töredékét vagyunk képesek befogadni.

Melissa Browne pénzügyi tudatossággal foglalkozó könyvében említi az úgynevezett információ túltöltődés, vagyis information overload kifejezést. Browne leírja, hogy míg az 1970-es években körülbelül 500 hirdetéssel kellett megbirkóznia az embereknek naponta, manapság ez a szám minimum 5000-től kezdődik, míg a Yankelovich kutatással foglalkozó cég adatai alapján az átlagszám eléri a 10 000 hirdetést. Ebben a szegmensben kell felvennünk a versenyt.

Rajtvonalnál dől el minden

Már a stratégia megalkotásakor érdemes ügyelni a megfelelő irányvonalakra, a „csomagolásra”, és ezt már a víziónkban kamatoztathatjuk. Hiszen, ha belegondolunk, akkor az ügyfél víziója is abból a narratívából keletkezik, amit ő a saját elméjében megalkotott, mi pedig ezt fogjuk alapul venni, véleményezni, alakítani, hogyha arra van szükség. Leegyszerűsítve, ebből ágaznak le a célok, majd a célcsoportok és az üzenet. Tehát a történetünknek már a rajtvonalon stabil alapokon kell állnia.

A kampánytervezéssel kapcsolatban is írtunk egy anyagot, amit itt olvashatsz el, az üzenet fontosságáról pedig itt írtunk bővebben.

Érdeklődj, ahelyett, hogy azt mutatod meg, te milyen érdekes vagy

A történetmesélés alapjában véve lehet egy egyirányú kommunikáció is, ahol azon van a hangsúly, hogy adott márka mennyire érdekes és miket vitt véghez. Ez – a legtöbb esetben – azonban egy kevésbé hatékony technika. Hogyha elmegyünk valakivel kávézni, akkor ideális esetben egy beszélgetés kerekedik belőle visszacsatolásokkal, véleményekkel és nem egyszemélyes show, monológ. Ez utóbbi kevésbé szimpatikus.

Ha azonban párbeszédet kezdeményezünk a közönséggel, adott esetben felmérést végzünk, és az ő igényeiknek megfelelően reagálunk, bevonjuk őket a folyamatba, akkor ideális esetben a célcsoport jól fog reagálni a tartalmainkra. Egy párbeszéd mindig nagyobb értéket hordoz magában, mint egy önérvényű kommunikáció.

A minőség és a megfelelő arány a kulcs egy marketing koktél esetében

Az ötleteket és eszközöket mindig integráltan érdemes kezelni és tervezni, mert így fedhető le leghatékonyabban a célcsoport és érhető el a kitűzött cél. A történetmesélésben is több fajtával találkozhatunk, azonban a megfelelő arányok megtalálása kulcsfontosságú. A történet erejével megvan a képességünk ahhoz, hogy új dimenziót nyissunk a márka életében, mint ahogy azt a Johnnie Walker is tette.

Sok esetben találkozhatunk termékfókuszú reklámokkal, amik magát az italt – és ezáltal a nézőt is – helyezik el valamilyen környezetben és vannak esetek, amikor egy életérzést szeretnének átadni, más esetben pedig személyes narrátort, ha úgy tetszik, idegenvezetőt kapunk a Johnnie világához. Alább egy speciális reklám látható, ami egy spin off-nak is tekinthető, a márka egy háttértörténettel mélyítette a meglévő image-ét.

Összefoglalva tehát, hol használhatjuk a storytellinget?

 • Tartalommarketing és PR tervek esetében
 • Üzleti megbeszélések, prezentációk alkalmával, ahol az egész prezentációt, belehelyezhetjük egy történetbe, narratívába, emellett pedig egy-egy slide-nál érdemes személyes tapasztalatot, történetet megosztani
 • Hirdetések esetében
 • Belső kommunikációban, kollégák felé
 • Csapatépítő eseményen
 • Sőt egy rendezvényt is felépíthetünk egy történet köré

A lehetőségek tárháza végtelen.

Te hogyan használod a történet erejét?

Hogyan építed be a munkarutinodba?

 

English version:

Simple, yet profound. This perfectly encapsulates the art of storytelling. It’s ingrained in our daily lives, so much so that we often don’t even realize when we’re using it, even in business communication. Now, it’s time to consciously embrace this tool.

In today’s information-saturated world, it’s crucial to approach storytelling with greater awareness.

Melissa Browne, author of a book on financial freedom and healthy financial habits, highlights the concept of „information overload” – a topic of hot debate today. Browne notes that back in the 1970s, people were exposed to about 500 ads per day. Fast forward to today, and that number has skyrocketed to a minimum of 5,000, with some estimates reaching as high as 10,000 ads per day, according to research firm Yankelovich. In this sea of content, we’re constantly vying for attention, needing to cut through the noise to connect with our audience.

There’s no vision without a storyline.

When creating marketing or content strategies, it’s crucial to adhere to the right principles, to package our message effectively right from the outset. The vision we shape and work with often stems from a narrative, the story already present in the client’s mind. In essence, our story needs to be built on a solid foundation from the get-go, shaping our goals, target audiences, and messaging accordingly.

We’ve also penned a blog post on campaign planning, available here, as well as one on the significance of messaging, which you can find here.

Be interested, rather than striving to be interesting.

Storytelling can be an immensely powerful tool, but it’s often less effective when used as a monologue. Just like in a coffee date, ideally, our communication should evolve into a dialogue, with feedback and opinions exchanged. Engaging in a conversation with our audience, soliciting feedback, and tailoring our approach to meet their needs fosters a stronger connection. Dialogue trumps self-assertion in communication every time.

Quality and balance are the cornerstones of effective marketing.

Ideas and tools should be integrated and planned meticulously to effectively reach our target audience and achieve our objectives. While there are various storytelling techniques, finding the right balance is key.

With the power of storytelling, we have the ability to breathe new life into a brand, much like Johnnie Walker did. Whether through product-focused ads, lifestyle like ads or personal narratives, storytelling adds depth and dimension to our message. Below, you’ll find a special advertisement that exemplifies this approach, deepening the brand’s image through storytelling.

In conclusion, where can we employ storytelling?

 • In content marketing and PR plans
 • During business discussions and presentations, weaving narratives into our presentations
 • In advertisements
 • In internal communications with colleagues
 • At team-building events
 • Even in organizing events around a central story

The possibilities are endless.

How do you harness the power of storytelling?

How do you integrate it into your daily routine?